Ciasto ziemniaczane, przygotowane przez Jolantę Kaluch, wygrało konkurs na najlepszą potrawę ziemniaczaną podczas XX Biesiady Ziemniaczanej pod Mniszkiem w Boguszowie – Gorcach. Organizatorzy zadbali także o szereg atrakcji dla całych rodzin.
Na terenie Szybu Witold były gry i zabawy dla dzieci, występy zespołów biesiadnych: Sonoro, Grzędowianki, Zespół Biesiadny ze Świdnika, Złote Nutki i Kowarskie Wrzosy, koncert Motki Fesler, zabawa z DJ-em, zupa ziemniaczana serwowana przez Burmistrza Boguszowa-Gorc Daniela Lubińskiego oraz stoiska nie tylko gastronomiczne. Punktem kulminacyjnym było rozstrzygnięcie konkursu na mistrza potrawy ziemniaczanej. W tym roku do rywalizacji stanęło 13 uczestników, którzy przygotowali 16 potraw. Główną rolę zagrał w nich ziemniak, ale liczyła się także kreatywność w przygotowaniu oraz łączenie ze sobą nietypowych smaków. Jury w składzie: Małgorzata Ogonowska – Dyrektor Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze, Ewa Kisztelińska – Sekretarz Gminy Mieroszów, , Leonard Górski – Starosta Powiatu Wałbrzyskiego, Mirosław Lech – Wicestarosta Wałbrzyski, Mirosław Lubiński – radny Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Mirosław Mieczakowski i Józef Raciniewski po degustacji wszystkich zgłoszonych do konkursu potraw przyznało nagrody. 1 miejsce zajęła Jolanta Kaluch z Boguszowa-Gorc za ciasto ziemniaczane, 2 miejsce zajęła Maria Koper z Koła Gospodyń Wiejskich “Folk” w Przedwojowie za roladę ziemniaczaną z farszem mięsnym, a 3 miejsce zajął Andrzej Poliszuk z Klubu Senior Plus w Boguszowie-Gorcach za ziemniaki po zbóju. Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia: Teresie Kwiatkowskiej z Klubu Senior Plus w Boguszowie-Gorcach za „rolowanie na polanie” i Halinie Bienieckiej z Boguszowa-Gorc za kotlet egzotyczny w ziemniaczanej pierzynce oraz pączki ziemniaczane.
Impreza odbyła się pod patronatem Starosty Wałbrzyskiego Leonarda Górskiego i Tygodnika DB 2010.
(JCF)