Wielki finał XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju odbędzie się 25 czerwca 2023 r. Trwa internetowe głosowanie na najlepsze zupy zgłoszone przez restauratorów i prowadzone są zapisy do konkursu dla amatorów.
Aby zgłosić zupę w konkursie dla amatorów, wystarczy zapisać się przez formularz zgłoszeniowy na stronie https://ckjedlina.pl/aktualnosci/regulamin-konkursu-kulinarnego-xx-dolnoslaskiego-festiwalu-zupy/#zgloszeniefestiwal do 12 czerwca 2023 r. W dzień finału, czyli 25 czerwca, uczestnicy konkursu muszą dostarczyć 1 litr swojej zupy do siedziby jury konkursu w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju. Jury konkursu pod przewodnictwem Mikołaja Reya wybierze najsmaczniejsze zupy spośród dziesięciu, które otrzymają najwięcej głosów w głosowaniu internetowym.
Na stronie https://ckjedlina.pl/aktualne-wydarzenia/xx-dolnoslaski-festiwal-zupy-w-jedlinie-zdroju/ trwa głosowanie na zupy zgłoszone przez restauratorów: borowikowa na palonych warzywach okopowych – Włoska Nonna w Jedlinie-Zdroju, zupa myśliwska – Karczma Rycerska w Zagórzu Śląskim, solanka – Restauracja Industrialna w Jedlinie-Zdroju, cebulowy krem – Pod Pretekstem w Wałbrzychu, zupa piwna – Restauracja Harcówka w Wałbrzychu, krupnik jarzynowy – Oberża PRL w Jedlinie-Zdroju, zupa szparagowa – Resort Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, flaczki z boczniaka – Schronisko PTTK Andrzejówka w Rybnicy Leśnej, żurek – Wiejski Dwór w Rybnicy Leśnej, krem ze szczypiorku z pieczonym twarogiem na grzance i karmelizowaną gruszką – Jelczanin w Jelczu-Laskowice, strząska – Made in Sudety Radków.
(RED)