Tegorocznym Mistrzem Jaja, w konkursie zorganizowanym przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu i Gminę Walim, został Jacek Frątczak z Karczmy Rycerskiej Zamku Grodno w Zagórzu Śląskim, a wyróżnienie otrzymała Danuta Lewandowska z Wałbrzycha.
Konkurs „Mistrz Jaja” – Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu przyciągnął uczestników nie tylko z Gminy Walim, ale także z innych miejscowości powiatów wałbrzyskiego i świdnickiego. W szranki stanęli restauratorzy, młodzież z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii im. UNICEF w Walimiu, działaczki z koła gospodyń wiejskich oraz uczestnicy indywidualni. Podczas obrad jury, które musiało spróbować wszystkich konkursowych dań wielkanocnych, odbywały się występy artystyczne w wykonaniu: Sowa & Sówka Dance, dzieci z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu, młodzieży z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu oraz zespołu Sowianie. Trzyosobowe jury w składzie: Iwona Sudoł – przedstawicielka Urzędu Gminy Walim, Robert Radczak – redaktor naczelny Tygodnika DB 2010 oraz Sergiej Kovalenko – obywatel Ukrainy i mieszkaniec Gminy Walim, oceniało konkursowe potrawy pod względem smaku i estetyki wykonania oraz podania.
– Jury miało bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania były smaczne i odpowiednio podane. Wyróżnienie zostało przyznane Danucie Lewandowskiej z Wałbrzycha za przekładańca sałatkowego, a pierwsze miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” zostały przyznane Jackowi Frątczakowi z Karczmy Rycerskiej Zamku Grodno za roladę z indyka z kluskami batatowymi. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni przez Wójta Gminy Walim Adama Hausmana, a konkursowe dania ze smakiem zjedli mieszkańcy gminy – relacjonuje Wioletta Sowa, dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
(RED)a