Śląskie niebo (niem. Schlesisches Himmelreich) to wspaniała dawna potrawa: schab wieprzowy duszony w sosie z suszonych owoców i wędzonego boczku, podawany z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Ten wspaniały smak można już skosztować w Karczmie Rycerskiej w zamku Grodno.
– Przed wojną śląskie niebo było jedną z najbardziej popularnych i najlepiej rozpoznawalnych potraw na terenie całego Śląska. Do dziś danie popularne jest również na Górnym Śląsku. Na Dolnym Śląsku, w wyniku wymiany ludności, która nastąpiła po zakończeniu wojny, tradycja serwowania regionalnych potraw została przerwana. Przed wojną w Sudetach – przypomnijmy, że zamek Grodno leży na styku Gór Wałbrzyskich i Sowich – nie wyróżniało się specjalnie odrębnej kuchni. W Sudetach jadło się generalnie to, co było popularne na całym Śląsku. Przedwojenne restauracje w schroniskach, zamkach czy gasthausach były luksusowymi miejscami. Kelnerzy – obowiązkowo w muchach – obsługiwali gości spragnionych turystycznych wrażeń i lokalnych przysmaków. Dzięki wskrzeszeniu dawnych zamkowych tradycji w Karczmie Rycerskiej, można również spróbować potrawy, którą dawniej raczyli się przedwojenni turyści – mówi Wioletta Sowa z Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
(AM)