1 września 2024 r. w Jedlinie-Zdroju odbędzie się XXI Dolnośląski Festiwal Zupy, jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń kulinarnych w regionie. Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, które zaprasza wszystkich pasjonatów gotowania do udziału w konkursie na najlepszą zupę.
Konkurs jest otwarty dla wszystkich – zarówno dla profesjonalnych kucharzy, reprezentujących restauracje i gospodarstwa agroturystyczne, jak i dla amatorów gotowania, którzy mogą zgłaszać się indywidualnie, grupowo lub rodzinnie.
–Dolnośląski Festiwal Zupy to doskonała okazja, aby pokazać różnorodność kulinarną naszego regionu oraz umożliwić mieszkańcom i gościom spróbowania wyjątkowych zup przygotowanych przez najlepszych kucharzy i amatorów. Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w konkursie, a także do przybycia na festiwal, aby wspólnie cieszyć się tym kulinarnym świętem – mówi Burmistrz Jedliny-Zdroju, Ilona Bujalska.
Kto może wziąć udział?
– Wystawcy instytucjonalni: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, organizacje (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, fundacje).
– Osoby fizyczne: uczestnicy indywidualni, grupy, rodziny.
Co trzeba zrobić?
– Wystawcy instytucjonalni: przygotowanie minimum 20 litrów zupy.
– Osoby fizyczne: przygotowanie minimum 6 litrów zupy.
Dlaczego warto wziąć udział?
To wyjątkowa okazja do pokazania swoich umiejętności kulinarnych. Wasze zupy oceni profesjonalne jury. Atrakcyjne nagrody i upominki czekają na zwycięzców. Możliwość serwowania swoich zup festiwalowej publiczności i zdobywania ich uznania.
Jak się zgłosić?
Wypełnijcie formularz zgłoszeniowy (Załącznik nr 1 do regulaminu dostępnego na stronie https://ckjedlina.pl/aktualnosci/festiwal-zupy-2024-formularz-zgloszenia/ ). Zgłoszenia przyjmowane są do 28 sierpnia 2024 r. do godz. 15:00 w Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, ul. Piastowska 13. Można zgłaszać się telefonicznie: 748455249, 748510975 lub e-mailem: biblioteka@jedlinazdroj.eu. Liczba miejsc jest ograniczona, a o zakwalifikowaniu do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń.
Ważne informacje organizacyjne
– 1 litr zupy do oceny należy dostarczyć do Festiwalowego Biura Organizacyjnego (biblioteka, Plac Zdrojowy 4a) w godzinach 12:00-14:00.
– Zupy dla publiczności można serwować po uroczystym otwarciu Festiwalu od godz. 13:15.
– Werdykt jury zostanie ogłoszony o godz. 16:30.
(CKJ)