https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Kręcimy lody, a nie klientów

Lodziarnia Dorian działa w każdym sezonie od 2013 roku. – Jesteśmy najstarszą lodziarnią na Podzamczu i Wałbrzychu. Od początku działalności jesteśmy zarejestrowani jako lodziarnia, czyli producent lodów, a nie tylko sklep z lodami – podkreśla właściciel firmy.

– Zaczęliśmy od tak zwanych lodów kręconych – amerykańskich, których prawdziwa nazwa brzmi: lody twarde kręcone. Nasze lody produkujemy według własnego przepisu i od początku istnienia mamy największy wybór smaków lodów kręconych w Wałbrzychu i okolicach. Są to stale 3 lub 4 smaki – mówi właściciel lodziarni na ul. Fortecznej 22 w wałbrzyskiej dzielnicy Podzamcze.

Od 2015 roku w Lodziarni Dorian sprzedawane były także rzemieślnicze lody gałkowe od lokalnego producenta, ale właściciele firmy przygotowywali się do własnej produkcji takich lodów.

– Gromadziliśmy wiedzę, uczestnicząc w różnego rodzaju warsztatach, targach, pokazach oraz seminariach branżowych. I w 2020 roku zaczęliśmy sami produkować lody gałkowe, które są dla nas nowym celem. W przypadku lodów kręconych skupiamy się teraz na utrzymaniu wysokiego poziomu dla naszych gości, którzy je znają i lubią. Pomysłem na gałki jest chęć przedstawienia naszej wersji – a raczej prawdziwej wersji  – znanych wszystkim smaków, przy złożeniu wykorzystania naturalnych składników. Ale chcemy też tworzyć własne, unikatowe kompozycje. Z pasji jedzenia lodów narodziła się pasja ich wytwarzania i  – śmieje się właściciel firmy – kręcimy lody, a nie klientów. Dziś – chyba jako jedyni – wszystkie lody, które sprzedajemy, wytwarzamy sami, na miejscu. Zaopatrujemy się w lokalnych sklepach i hurtowniach i w miarę możliwości używamy produktów od lokalnych i polskich producentów. Ponieważ lody sprzedajemy w miejscu, w którym sami je produkujemy, nie musimy stosować kondycjonerów, „ulepszaczy” i innych dodatków, które powstrzymują np. topnienie, czy opadanie lodów w transporcie. Staramy się aby nasze wyroby posiadały „najczystszą etykietę”. Co to oznacza? Mówiąc krótko: lody malinowe robimy z malin, truskawkowe z truskawek, a mleczne na mleku itd. Obecnie mamy 3 smaki lodów kręconych (prawdziwych kręconych, są to: mango, czekolada, śmietanka) i 6 do 8 smaków lodów gałkowych. Teraz, gdy mamy naprawdę wysokie temperatury, skupiamy się głównie na sorbetach i hitem są już nasze: cytryna z miętą, truskawka, czy malina. Ponieważ produkcja jest na miejscu, odpada nam koszt transportu i przechowywania gotowych lodów, możemy sobie pozwolić na wybieranie produktów najwyższej jakości, a jednocześnie utrzymać umiarkowane ceny. Na łasuchów czekają także gofry z różnymi dodatkami oraz rurki z bitą śmietaną – dodają właściciele firmy.

Wszystkich ceniących sobie prawdziwy smak lodów, zapraszamy na ul. Forteczną 22A w Wałbrzychu w godzinach od 10.00 do 20.00.

Lody Dorian – naturalnie od serca. Zapraszamy!

(TP)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty