https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

XVI Dolnośląskie Święto Pieroga

Słoneczna pogoda, tłumy uczestników, kolorowe stoiska ze swojskim jadłem, tradycje dożynkowe oraz przepyszne pierogi wypełnione nadzieniem o wyszukanych smakach towarzyszyły obchodom XVI Dolnośląskiego Święta Pieroga i Dożynek Gminnych w Czarnym Borze.

Wielobarwny korowód ruszył z ulicy Słonecznej, by przejść dookoła płyty stadionu sportowego w Czarnym Borze. Uczestniczyli w nim parlamentarzyści, samorządowcy, władze gminy, starostowie dożynek, przedstawiciele sołectw, klubów sportowych oraz organizacji pozarządowych, w tym zespołów ludowych oraz klubów seniora, a także młodzież i dzieci oraz mieszkańcy gminy i przybyli goście. Uroczysta msza w intencji rolników i dziękczynna za zebrane plony, przy oprawie Kapeli Góralskiej Janicki, została odprawiona przez proboszczów parafii w Czarnym Borze i Witkowie – ks. Ryszarda Pitę i ks. Piotra Sałagę. Po liturgii rozpoczął się obrzęd misterium chleba, podczas którego starostowie dożynek: Maria i Bolesław Kalisz, wręczyli gospodarzowi dożynek – Adamowi Góreckiemu, wójtowi Gminy Czarny Bór bochen chleba upieczony z tegorocznych plonów. Wójt zapewniając, że będzie dzielił bochen sprawiedliwie, rozdał go symbolicznie zgromadzonym uczestnikom uroczystości. 1 września był również okazją do upamiętnienia poległych podczas II wojny światowej, których uczczono minutą ciszy, którą poprzedziło odśpiewanie hymnu narodowego. Zgodnie z tradycjami dożynkowi, rozpoczęła się rywalizacja na najpiękniejszy wieniec, w której brano pod uwagę kilka elementów składowych, w tym różnorodność użytych materiałów, walory estetyczne oraz sposób prezentacji. Decyzją komisji konkursowej w składzie: Barbara Szeligowska (dziennikarka Radia Wrocław), Monika Bisek-Grąz (kulturoznawca, folklorystka) i Henryk Dumin (etnolog, badacz tradycji kulturowych Dolnego Śląska) najpiękniejszym wieńcem mogło się pochwalić Sołectwo Borówno, na drugim miejscu podium uplasowało się Sołectwo Czarny Bór, a ostatnie miejsce zajęło Sołectwo Jaczków. Wyróżnienia otrzymały sołectwa Witków oraz Grzędy i Grzędy Górne. Ogólne wrażenia wizualne, jakość wykonania, różnorodność użytych materiałów oraz nawiązanie do tradycji wsi i obchodów dożynkowych były brane pod uwagę w ocenie stoisk dożynkowych. Spośród 11 z nich Komisja Konkursowa w składzie: Danuta Węgłowska (architekt krajobrazu), Katarzyna Bernaś (p.o. dyrektora Biblioteka+ Centrum Kultury) oraz Agnieszka Domańska (doradca klienta RMF Maxxx) wyłoniła trójkę laureatów. W tej rywalizacji również triumfowało Sołectwo Borówno, na II pozycji znalazło się Sołectwo Jaczków, a na III sołectwa Grzędy i Grzędy Górne. Do Sołectw trafiły także Nagrody Specjalne za Najładniejsze Stoisko ufundowane przez LGD Kwiat Lnu z siedzibą w Lubawce.

Dolnośląskie Święto Pieroga nie mogłoby się odbyć bez konkurowania na najsmaczniejsze pierogi. Werdyktem komisji konkursowej w składzie: Wojciech Murdzek – Poseł na Sejm RP, Ireneusz Zyska – Poseł na Sejm RP, Krzysztof Kwiatkowski – Starosta Wałbrzyski, Beata Mucha – kierownik OT KRUS Wałbrzych, Renata Wierzbicka – Prezes Polskiego Towarzystawa Opieki Paliatywnej/oddział w Wałbrzychu oraz ks. Piotr Sałaga – proboszcz Parafii w Witkowie, w kategorii kucharze profesjonaliści podium wyglądało następująco: I miejsce – Pierogowa Chata z Wałbrzycha za pierogi tutti-frutti, II miejsce – Zakład Gastronomiczny Stołówka Elżbieta Makuch z Czarnego Boru za pierogi jesienne, III miejsce – Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic za pierogi japońskie. W kategorii instytucje i organizacje wyróżniono następujących laureatów: I miejsce – Przedszkole w Czarnym Borze za pierogi owocowe z mascarpone, II miejsce – UKN Melafir Czarny Bór za pierogi na wieży, III miejsce – Rada Rodziców przy Szkole Podstawnej w Czarnym Borze za pierogi ruskie z bazylią. W kategorii ekipy amatorskie lista laureatów przedstawia się następująco: I miejsce – Malwina Lutkiewicz za pierożki serowo-malinowe, II miejsce – Barbara Wojtarowicz za pierogi z mięsem, III miejsce – Danuta Pogwizd za pierożki szpinakowe. Do laureatów we wszystkich konkursach powędrowały atrakcyjne nagrody rzeczowe i bony upominkowe ufundowane przez Gminę Czarny Bór oraz Fundację Agencji Rozwoju Przemysłu. Nagrodę dodatkową, podobnie jak w latach poprzednich, dla zwycięzcy w kategorii amatorzy w pierogowej rywalizacji ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza/oddział w Wałbrzychu.

(JJ)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty