https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Pyszne święto plonów

Znakomita atmosfera, piękna pogoda, mnóstwo atrakcji i jeszcze więcej pyszności – tak w największym skrócie można podsumować Dożynki Gminne i XIII Dolnośląskie Święta Pieroga w Czarnym Borze.
 
Obchody dożynkowe rozpoczęły się tradycyjnie od mszy świętej odprawionej na placu przy kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Czarnym Borze. Potem wielobarwny korowód dożynkowy przeszedł na stadion, gdzie został przywitany oklaskami przybyłych już tam wcześniej gości. Wójt Gminy powitał wszystkich uczestników i zaproszonych gości, podziękował za trud pracy rolników i zaprosił do wspólnego biesiadowania. Następnie, podczas Misterium Chleba, starostowie Dożynek – państwo Irena i Stanisław Figura z Witkowa – przekazali wójtowi symboliczny bochen chleba, którym Wójt Gminy wraz gośćmi częstował wszystkich zgromadzonych. Jak co roku ważnym momentem Dożynek była prezentacja wieńców. Zwycięzcą okazało się sołectwo Borówno (nagroda wójta w wysokości 1000 zł), a wyróżnienia o wartości 500 zł otrzymały sołectwa Grzędy i Witków. Konkurs na najładniejsze stoisko dożynkowe wygrało sołectwo Jaczków.
Po uroczystościach dożynkowych przyszedł czas na inaugurację XIII Dolnośląskiego Święta Pieroga. Na stole pierogowym na werdykt komisji czekało około 32 twórców pierogów, a zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali: kucharze profesjonaliści: I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Gruszą” Ewa Durkacz z Borówna, II miejsce – Zakład Gastronomiczny „Stołówka” Elżbieta Makuch z Czarnego Boru, III miejsce – Pierogowa Chata Mariusz Karwik z Wałbrzycha; instytucje i organizacje: I miejsce – Uczniowski Klub Sportowy Melafir w Czarnym Borze, II miejsce – Gminne Przedszkole Samorządowe Melafirek w Czarnym Borze, III miejsce – Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu; ekipy amatorskie: I miejsce –Wanda Szega z Jaczkowa, II miejsce –Angelina Janor i Nina Pedryc z Borówna, III miejsce –Malwina Pogwizd z Witkowa. Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody finansowe w formie czeków ufundowane przez wójta Adama Góreckiego, dodatkowo nagrodę za I miejsce dla kucharzy – amatorów ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza. W kategorii instytucje i organizacje zwycięzca otrzymał dodatkowo kosz ze specjałami z Dworzyska, a zwycięzca w kategorii profesjonalistów zdobył 1 dniowy staż u boku Wojciecha Harapkiewicza – szefa kuchni w Restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko.
Po rozdaniu wszystkich nagród rozpoczęło się biesiadowanie i zabawa przy muzyce, którą zapewniły rodzime zespoły ludowe, czyli „Janicki”, „Grzędowianki” i „Radość”. Smakosze regionalnej kuchni mieli do dyspozycji ogromny wachlarz potraw przygotowany przez sołectwa, instytucje i organizacje, pracowników Urzędu Gminy w Czarnym Borze oraz Rady Rodziców z Gminnego Zespołu Szkolno -Przedszkolnego. Bardzo smaczne potrawy zaserwowali też wystawcy, biorący udział w konkursie pierogowym. Dla dzieci Centrum Kultury w Czarnym Borze przygotowało mnóstwo atrakcji, konkursów i warsztatów rękodzielniczych. Dla amatorów lepienia pierogów czekały stoły ze stolnicami, gdzie można było ulepić i ugotować swoje pierogi. O godzinie 20:00 na scenie pojawiła się gwiazda wieczoru – zespół Gentelman’s, a po ich koncercie organizatorzy przygotowali niespodziankę – pokaz fajerwerków. Następnie do zabawy zaprosił wszystkich DJ.
– Wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację Gminnych Dożynek i Święta Pieroga składam serdeczne podziękowania – mówi Adam Górecki, wójt Gminy Czarny Bór.
(RED)
 
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75
Na uczestników konkursu na najsmaczniejsze pierogi w kilku kategoriach czekało wiele nagród.

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty