https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Najlepsza potrawa wielkanocna

W Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, po raz kolejny wyłoniono Mistrza Jaja, a Wielkanocne Tradycje Kulinarne to wydarzenie, które na stałe gości w kalendarzu imprez gminnych w Walimiu.

Na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z PSP w Walimiu, następnie swój kunszt zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca Jubilat że Świdnicy. Było pięknie, radośnie. Po części artystycznej, wszyscy przybyli mogli degustować dania uczestników konkursu kulinarnego.

W konkursie udział wzięło 9 wystawców: Karczma Rycerska, Agnieszka Jarachowska, Elżbieta Jarachowska , Marek Kapłon, Kamil Król oraz Tatiana Grzeszkiewicz z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu, Stanisława Skowrońska, Joanna Zacharsjka – Błaszczyk, Stanisław Ryl. Wystawcy zgłosili w sumie 18 potraw, dlatego komisja konkursowa w składzie – Barbara Szeligowska, Halina Jaskuła-Miernik oraz Paweł Brzozowski – nie miała łatwego zadania. Przyznano dwa wyróżnienia: Joannie Zacharskiej – Błaszczyk za Wielkanocny klops oraz Agnieszce Jarachowskiej za pasztet w cieście. Laureatami zostali: III miejsce – Karczma Rycerska za pasztet „Wielkanocne marzenie”, II miejsce – Marek Kapłon za Pasztet z Gór Sowich. Mistrzem Jaja została Stanisława Ryl za zupę chrzanową. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, natomiast nagrodą dla publiczności była możliwość smakowania tych przepysznych potraw.

(AM)

Laureaci konkursu Mistrz Jaja w Walimiu.

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty