https://db2010.pl GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu

5 lipca 2025 r. w Zajeździe Hubert w Walimiu zostanie zorganizowany 10. Festiwal Kuchni Polowych.

– Przygotujcie się na smakowitą podróż przez historię! W tym roku odwiedzi nas wyjątkowy gość – Łukasz Kazek: znakomity popularyzator historii Dolnego Śląska i nie tylko. Znany z opowieści o zapomnianych dziejach, tajemnicach regionu oraz historiach, które nie trafiły do podręczników.

Odkryjcie wyjątkowe dania, które przeniosą Was w czasie:

– placki ziemniaczanez punktu reparacyjnego Dolny Śląsk 1945, 

– gulasz austro-węgierski, który kusi smakiem rodem z kotła wojaka Szwejka,

– menu wojsk amerykańskich z lądowania w Normandii oraz  kuchnię napoleońską – bo jak mawiał Napoleon, „armia maszeruje na żołądkach”.

W programie czeka na Was:

– degustacje kuchni wojskowych z różnych epok,

– pokazy mody cywilnej i frontowej,

– rekonstrukcje historyczne oraz historyczne wypieki,

– piekarnia polowa – wypiekająca 110 bochenków chleba w godzinę.

A to wszystko z History Story – kamerą i chochlą w ręku! Zapraszamy wszystkich, którzy chcą posmakować, jak naprawdę smakowało jadło z tamtych lat – prosto z polowego kotła, pieca z cegieł i żołnierskiego stołu. Nie przegapcie tej niepowtarzalnej okazji, aby połączyć smak z historią! Pieczemy i gotujemy  opowieści, parzymy wspomnienia – zachęcają organizatorzy Festiwalu Kuchni Polowych w Zajeździe Hubert w Walimiu.

(KŻ)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty