5 lipca 2025 r. w Zajeździe Hubert w Walimiu zostanie zorganizowany 10. Festiwal Kuchni Polowych.
– Przygotujcie się na smakowitą podróż przez historię! W tym roku odwiedzi nas wyjątkowy gość – Łukasz Kazek: znakomity popularyzator historii Dolnego Śląska i nie tylko. Znany z opowieści o zapomnianych dziejach, tajemnicach regionu oraz historiach, które nie trafiły do podręczników.
Odkryjcie wyjątkowe dania, które przeniosą Was w czasie:
– placki ziemniaczanez punktu reparacyjnego Dolny Śląsk 1945,
– gulasz austro-węgierski, który kusi smakiem rodem z kotła wojaka Szwejka,
– menu wojsk amerykańskich z lądowania w Normandii oraz kuchnię napoleońską – bo jak mawiał Napoleon, „armia maszeruje na żołądkach”.
W programie czeka na Was:
– degustacje kuchni wojskowych z różnych epok,
– pokazy mody cywilnej i frontowej,
– rekonstrukcje historyczne oraz historyczne wypieki,
– piekarnia polowa – wypiekająca 110 bochenków chleba w godzinę.
A to wszystko z History Story – kamerą i chochlą w ręku! Zapraszamy wszystkich, którzy chcą posmakować, jak naprawdę smakowało jadło z tamtych lat – prosto z polowego kotła, pieca z cegieł i żołnierskiego stołu. Nie przegapcie tej niepowtarzalnej okazji, aby połączyć smak z historią! Pieczemy i gotujemy opowieści, parzymy wspomnienia – zachęcają organizatorzy Festiwalu Kuchni Polowych w Zajeździe Hubert w Walimiu.
(KŻ)