Za sprawą XXI Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, Jedlina-Zdrój zamieniła się w kulinarną stolicę regionu, goszcząc wyjątkowy konkurs kulinarny, który przyciągnął pasjonatów gotowania z Powiatu Wałbrzyskiego. Wydarzenie było nie tylko okazją do degustacji wyśmienitych a zup, ale także platformą do prezentacji umiejętności lokalnych mistrzów kuchni.
XXI Festiwal Zupy przyciągnął liczne grono uczestników i widzów z różnych zakątków województwa. Uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach: indywidualnej oraz instytucji, a ich dania oceniało profesjonalne jury w składzie: Maja Jońska, Barbara Szeligowska (dziennikarka), Robert Kubiak (wiceprzewodniczący Rady Miasta Jedlina-Zdrój) oraz Ernest Truszkowski (sekretarz miasta Jedlina-Zdrój). W kategorii indywidualnej pierwsze miejsce zdobył Marcin Bradel ze Strugi za wyjątkowe kołduny litewskie w rosole. Drugie miejsce przypadło duetowi z Jedliny-Zdroju: Sonii Wiśniewskiej i Dorocie Raczek, które urzekły jury zupą „Zielono Mi”. W kategorii instytucji największe uznanie zdobył barszcz ukraiński przygotowany przez Paulinę Hładun z Poligonu Smaków z Jedliny-Zdroju. Na drugim miejscu uplasowała się grochówka przygotowana przez Klub Sportowy Zdrój Jedlina-Zdrój, a trzecie miejsce zdobył krem z kalafiora z wędzonym twarogiem i oliwą szparagową przygotowany przez Oskara Bradela z Restauracji Soczyste Pieczyste w Starych Bogaczowicach. Wyróżnienie otrzymała także Oberża PRL z Jedliny-Zdroju za zupę pomidorową z lanymi kluskami.
Nagrody dla zwycięzców, ufundowane przez Powiat Wałbrzyski wręczali między innymi Wicestarosta Wałbrzyski Mirosław Lech i członek zarządu powiatu Ewa Dorosz.
– Konkurs kulinarny pokazał, że Powiat Wałbrzyski ma kulinarne talenty. Gratulację wszystkim uczestnikom i składam ogromne podziękowania partnerom oraz sponsorom za ich zaangażowanie i wsparcie. To był prawdziwy festiwal smaków. Wyrazy uznania należą się wszystkim laureatom oraz uczestnikom za stworzenie niezapomnianej kulinarnej uczty. Dziękujemy za niesamowite smaki i wspólną zabawę – podsumowała festiwal Burmistrz Jedliny-Zdroju Ilona Bujalska.
Festiwal rozpoczął się uroczystym spotkaniem z Orkiestrą Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu, która poprowadziła przemarsz od Domu Zdrojowego do Parku Zdrojowego. Po przywitaniu gości i rozpoczęciu festiwalu, park wypełnił się muzyką – najpierw w wykonaniu orkiestry, a następnie chóru seniorów „Srebrne Głosy” z Jedliny-Zdroju oraz instrumentalistów z czeskiego miasta Mezimesti, którzy wystąpili w ramach realizacji projektu Interreg Czechy-Polska pod nazwą „Umění spojuje srdce/ Sztuka łączy serca”. Przewodnicząca jury konkursu kulinarnego Maja Jońska, finalistka 5. edycji programu Hell’s Kitchen, zaprezentowała pokaz „Kuchnia zero waste – bez marnowania”, inspirując zgromadzonych do niemarnowania żywności. Publiczność miała także okazję uczestniczyć w nauce tańca latynoamerykańskiego, którą poprowadzili instruktorzy ze Szkoły Tańca Cordex. Po intensywnej lekcji wszyscy wspólnie bawili się podczas zabawy tanecznej, która trwała do późnych godzin wieczornych. Na najmłodszych uczestników festiwalu czekała natomiast specjalna strefa dla dzieci prowadzona przez Kamayu Art. W tym roku po raz pierwszy festiwalowi towarzyszył konkurs na najpiękniejszy bukiet zielarski z polnych kwiatów, ziół i kwiatów przyogródkowych. Najładniejszy bukiet przygotowali goście z Mezimesti.
(UMJ)