https://db2010.pl GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Święto sera w Dziećmorowicach

Po raz osiemnasty do Karczmy Góralskiej w Dziećmorowicach zjechali serowarzy z całego regionu, prezentując wszelkie możliwe kolory, smaki i kształty serowych specjałów.

Tegorocznemu Festiwalowi Sera towarzyszyła idea, która stała się przyczyną organizacji pierwszego z nich.

 – Chodzi o zaangażowanie mieszkańców w produkcję regionalnych przysmaków i pobudzenie przedsiębiorczości – mówi Adam Hausman, Wójt Gminy Walim. – Dlatego dzień przed wydarzeniem, w Karczmie Góralskiej odbyły się warsztaty podczas których zainteresowani mogli poznać tajniki produkcji sera oraz niuanse serowej przedsiębiorczości, poznając „od kuchni” prowadzenie tego nietypowego biznesu.

W zgodzie sowiogórskim obyczajem Wójt Gminy Walim Adam Hausman przyrządził „Zupę Serową Wójta”, którą wspólnie z żoną Beatą oraz Starostą Powiatu Wałbrzyskiego Leonardem Górskim serwował gościom festiwalu, póki chochla nie zaskrobała o dno potężnego gara. Jednak nie tylko wójt miał okazję popisać się kulinarnym kunsztem. Odbył się także coroczny konkurs na „Najlepszą potrawę z sera”. 20 uczestników prześcigało się w kreatywnych zmaganiach na najniezwyklejsze, najsmaczniejsze i najbardziej nieszablonowe wykorzystanie tego, zdawałoby się, pospolitego produktu. Mimo, że każda z drużyn wykazała się niesamowitymi umiejętnościami, to największą furorę zrobiły „Lody Serowe” przygotowane przez Sołectwo Dziećmorowice.

Sery to jednak tylko jeden z elementów zapewniających niezapomniane festiwalowe przeżycia. O kolejne z nich zadbali artyści, którzy zajmowali scenę przez całe popołudnie, aż do późnej nocy. Dla gości zagrały lokalne sławy jak zespół Sowianie oraz Laser, a także trochę dalsze jak Masters, O.N.A., czy Long&Junior. Na zakończenie koncertów i dla uczczenia 18. odsłony festiwalu w niebo wystrzeliły fajerwerki.

(KŻ)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty