https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Kolacja degustacyjna w zamku Grodno

Zamek Grodno w Zagórzu Śląskim i Karczma Rycerska zapraszają 20 października 2023 r. na kolacje degustacyjną. W menu będą potrawy z lokalnych produktów.

– Kameralna atmosfera i dźwięki saksofonu zapewnią odpowiedni nastrój, a sama kolacja będzie prawdziwą ucztą i zacną kulinarną przygodą. Koszt uczestnictwa w tym wyjątkowym wydarzeniu w murach średniowiecznego zamczyska wynosi 200 zł od osoby, ale liczba miejsc jest ograniczona – podkreślają organizatorzy, którzy do przygotowania potrwa zaprosili czworo kucharzy:

Mateusz Szpytma – ambitny profesjonalista, wciąż odkrywa nowe receptury i łączy niestandardowe smaki. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 14 lat pracy zawodowej. Kilka lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Pałac Łagów był kolejnym miejscem, w którym nadzorował pracę kuchni i kreował swoje autorskie menu. W 2018 r. objął stanowisko szefa kuchni w Pałacu Brunów. Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i poszukania nowych wyzwań.

Krzysztof Zimnocha – szef kuchni hotelu Bardo. Doświadczenie zawodowe zdobywał biorąc udział w licznych stażach, konkursach oraz gotując z ikonami polskiej gastronomii. Uczestniczył wielu konkursów kulinarnych i jest zdobywca trzeciego miejsca w Polsce w święcie gęsiny oraz laureatem mistrzostw Polski. Na co dzień praktykuje kuchnię europejską z nowoczesnym akcentem.

Paweł Kucharski – szef kuchni Restauracji Mamma Mia w Karpaczu. Doświadczenie zdobywał w restauracjach, hotelach i pałacach w całej Polsce. Jego kulinarnym autorytetem jest wybitny chef Massimo Bottura. Odbył staże u najlepszy szefów kuchni w kraju, uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.

Iwona Wolak – szefowa kuchni Karczmy Rycerskiej Zamku Grodno w Zagórzu Śląskim. Wraz ze swoją załogą kilkakrotnie zdobyła Złotą Wazę podczas Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie – Zdroju. Mistrzyni wielu innych prestiżowych konkursów kulinarnych. Miłość do gotowania wyniosła z domu, rozwijając swój talent, stal się on jej sposobem na życie. Jest pasjonatką kuchni polskiej.

(WS)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty