https://db2010.pl GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Kwaśnica na żeberkach najlepsza w Jedlinie

Jury 19 Dolnośląskiego Festiwalu Zupy już wybrało swojego faworyta, teraz czas na głosowanie publiczności. Można to zrobić online, a wśród głosujących będą losowane nagrody.

19 Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju zorganizowany został na placu Zdrojowym i w Parku Zdrojowym przy ul. Warszawskiej. O tytuł najsmaczniej zupy rywalizowały potrawy przygotowane przez 9 podmiotów. Darmową zupę przygotowali też jedlińscy radni. Decyzją jury w składzie: Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni w Restauracji Boreczna), Barbara Szeligowska (dziennikarka Radia Wrocław) oraz Maja Drapich (Przewodnicząca Rady Miejskiej w Jedlinie-Zdroju) wygrała kwaśnica na żeberkach, przygotowana przez restaurację Arcy Jedlinka. Na drugim miejscu znalazła się grochowa wojskowa prosto z Poligonu Smaków. Trzecie miejsce zajął Barszcz Ukraiński ugotowany przez gości z Ukrainy z pensjonatu Warszawianka w Jedlinie-Zdroju. Oprócz symbolicznych waz, najlepsi otrzymali vouchery na staż w Restauracji Boreczna.

Przy okazji rozstrzygnięto też konkurs na festiwalowe hasło promocyjne: zwyciężył Łukasz Wiśniewski „Hitem lata nie Chałupy, lecz jedliński Festiwal Zupy” – nagrodą był voucher na rodzinny pobyt w Norweskiej Dolinie. Drugie miejsce zajął Paweł Hrabia „Jedlina to nie tylko Borowa, ale przede wszystkim zupa festiwalowa” – nagrodą był voucher do Parku Aktywności Czarodziejska Góra o wartości 200 zł. Trzecie miejsce zajęła Dorota Raczek „Lepsze niż pirackie łupy są festiwalowe zupy” – nagrodą był voucher do Park Aktywności Czarodziejska Góra o wartości 100 zł.

Festiwal Zupy to również ciekawy program artystyczny. W tym roku goście imprezy wzięli udział w barwnym korowodzie z zespołami Pieśni i Tańca Wałbrzych, Łany, Powiśle oraz Hora Mare z Mołdawii. Ponadto na w Jedlinie-Zdroju można było spotkać Orkiestrę z Chmielnej, a przy fontannie w Parku Zdrojowym Sudeckie Trio Smyczkowe.

Festiwal trwa

Po raz pierwszy publiczność festiwalu będzie mogła wybierać swojego faworyta, aż do 30 września 2022 roku. Można to zrobić za pomocą formularza, który znajduje się na stronie ckjedlina.pl. Przez najbliższy miesiąc uczestnicy będą oferowali konkursowe zupy w swoich restauracjach.

 – Zachęcamy do próbowania i głosowania, wśród głosujących rozlosujemy nagrody niespodzianki – mówi Wiesław Zalas, dyrektor Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.

Gdzie znaleźć konkursowe zupy?

Restauracja Arcy Jedlinka (Jedlina-Zdrój) – kwaśnica na żeberkach

Poligon Smaków (Jedlina-Zdrój) – grochowa wojskowa

Schronisko Harcówka (Wałbrzych) – zielony barszcz

Oberża PRL (Jedlina-Zdrój) – zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Wiejski Dwór (Rybnica Leśna) – zupa chrzanowa

Karczma Rycerska Zamku Grodno (Zagórze Śląskie) – zamkowa micha rybna

Restauracja Industrialna (Jedlina-Zdrój) – grecka zupa avgolemono.

Niestety, nie ma możliwości popróbowania zup przygotowanych przez gości z Ukrainy, ale jeśli ktoś próbował podczas festiwalu i smakowały, to również zapraszamy do głosowania – dodaje Wiesław Zalas.

(MS)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty