https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

18 Dolnośląski Festiwal Zupy

18 Dolnośląski Festiwal Zupy

Trwają ostatnie przygotowania do kolejnego Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. W pierwszą sobotę lipca kucharze powalczą o złotą wazę i „Certyfikaty Dobrego Smaku”, które zostaną nadane przez dr. hab. prof. Piotra Gryszela z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, autora opracowań dotyczących dolnośląskiej kuchni regionalnej. Swojego faworyta wybierze również publiczność festiwalu.

Dolnośląski Festiwal Zupy odbędzie się już po raz osiemnasty. Tym razem w nieco zmienionej formule. Zgodnie z regulaminem, w rywalizacji wezmą udział wyłącznie profesjonaliści reprezentujący lokale gastronomiczne. O tym kto otrzyma złotą, srebrną i brązową wazę zadecyduje  jury pod przewodnictwem dr. hab. prof. Piotra Gryszela, znawcy dolnośląskiej kuchni.

 – Zachowanie tradycyjnych receptur nie będzie jednak najważniejsze przy ocenianiu zupy, liczy się przede wszystkim smak. Poza tym dla wielu uczestników ważniejsza może być ocena publiczności – wyjaśnia Wiesław Zalas, dyrektor Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.

Każdy, kto bierze udział w konkursie będzie zobowiązany do szerszej prezentacji swojego wyrobu, ale nie za darmo.

 – Ustaliliśmy, że porcje będą sprzedawane przez wszystkich w tej samej cenie, po 10 złotych – dodaje dyrektor.

Taka decyzja została podjęta po konsultacjach z właścicielami lokali gastronomicznych i noclegowych z Jedliny-Zdroju, którzy aktywnie włączyli się w organizację wydarzenia. To branże bardzo mocno dotknięte przez ograniczenia związane z pandemią koronawirusa. Festiwal Zupy będzie dla nich wspaniałą okazją do promocji, a jednocześnie nie będzie się to wiązało z dodatkowymi kosztami.

Jest jeszcze jeden ważny warunek dla firm, które wezmą udział w rywalizacji.

 – Kończymy z plastikiem. Naczynia na zupę i sztućce muszą być wykonane z naturalnych materiałów, które ulegają biodegradacji – mówi Leszek Orpel, burmistrz Jedliny-Zdroju.

Dlatego do udziału w imprezie zaproszono także lokalnych wytwórców naturalnej żywności oraz rzemieślników. Wszyscy biorący udział w festiwalu nie ponoszą żadnych dodatkowych opłat.

 – Serdecznie zapraszamy na 18 Dolnośląski Festiwal Zupy do Jedliny-Zdroju! Oprócz doznań kulinarnych na gości będzie czekała rozbudowana strefa zabaw dla dzieci, pokazy i wykłady oraz koncert bluesowej grupy Silver Heads 18. Impreza odbędzie się 3 lipca w godzinach 10.30-21.00 przy Zespole Pałacowo-Hotelowym Jedlinka (ul. Zamkowa). Wstęp wolny – dodają organizatorzy.

(MS)

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty