https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Górnik Wałbrzych 2010

Drodzy kibice i sympatycy klubu,

W związku z ukazaniem się w dniu wczorajszym Komunikatu Wydziału Rozgrywek dot. klasyfikacji drużyn oraz zasad spadków i awansów w ligach PZKosz w sezonie 2019/20 pragniemy przedstawić nasze stanowisko w w/w sprawie jako Zarządu Stowarzyszenia Górnik Wałbrzych 2010.

Z pewnością dla wszystkich jest oczywiste, że w aktualnej sytuacji sprawa klasyfikacji, awansów czy nawet planów sportowych na najbliższy sezon nie jest tym, czym zaprzątamy sobie głowę w pierwszej kolejności. Z drugiej strony musimy wszyscy zmusić się do tego, aby działać w taki sposób, który umożliwi jak najlepsze przygotowanie na czas, w którym poradzimy sobie z obecnym kryzysem. Nie staramy się ukrywać, że przedstawiliśmy swoje stanowisko Polskiemu Związkowi Koszykówki, w którym podkreśliliśmy, że duch sportowej rywalizacji powinien mieć prymat nad stroną finansowo/biznesową a wszelkie działania w tym kierunku powinny być pielęgnowane za wszelką cenę. Zamrożenie możliwości awansu czyli zmiany poziomu rozgrywek w bezpośredniej rywalizacji takiemu podejściu przeczy. Żywiliśmy nadzieję na zrozumienie naszego stanowiska i danie nam szansy na występ w ekstraklasie, do którego sumiennie przygotowywaliśmy się przed i w trakcie tak nagle przerwanego obecnego sezonu.

Szansy takowej jednak nie otrzymaliśmy, co powoduje, że czujemy się jako Ci, z którymi los obszedł się najmniej sprawiedliwie. Ci, na których stan epidemiologiczny najbardziej odcisnął piętno i nieprzewidziane przez nikogo konsekwencje.

Z drugiej strony doskonale zdajemy sobie sprawę z jak trudną decyzją miał do czynienia Wydział Rozgrywek i Zarząd Polskiego Związku Koszykówki i jak wiele argumentów przemawiało za jej podjęciem właśnie w taki sposób. Choć jako Zarząd uważamy, że racja w tym przypadku była jednak po naszej stronie i bardziej sprawiedliwe, choć dużo bardziej problematyczne organizacyjnie byłoby przyznanie awansu drużynie Górnika Trans.eu Wałbrzych, respektujemy stanowisko ujęte w Komunikacie i jesteśmy pewni, że u podstaw tej decyzji leżały argumenty, które zostały dokładnie i pod każdym kątem przeanalizowane.

Nam jako Zarządowi pozostaje zadeklarować, że zrobimy wszystko aby to, co się wokół dzieje było tylko chwilowym przystankiem na drodze, którą kroczymy cierpliwie od 10 lat i która wcześniej czy później doprowadzi nas do upragnionego celu jakim jest kolejna „Gwiazda” w kolekcji.

Dodatkowo na pewno zgodzą się z tym wszyscy prawdziwi kibice Górnika, że awans przypieczętowany w wypełnionej po brzegi hali z hukiem strzelających szampanów będzie z pewnością smakował o wiele lepiej i będzie prawdziwym i pamiętanym na wiele lat podziękowaniem dla drużyny i sztabu szkoleniowego, którzy tyle wysiłku włożyli w to, abyśmy znajdowali się w tym właśnie miejscu.

Sytuacja, która nas wszystkich dotknęła, jeszcze mocniej wymaga od nas udowodnienia, że potrafimy to przetrwać, podnieść się i wejść wspólnie na halę. Jeszcze bardziej zdeterminowanymi a na pewno silniejszymi !

Zarząd Klubu

Kliknij tutaj