Ministerstwo Rolnictwa oraz Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowały i poszerzyły zasady, na jakich udzielana będzie pomoc żywnościowa dla potrzebujących, którzy zostali objęci kwarantanną. Resort rolnictwa poinformował, że żywność dostarczona zostanie im do domu.
– Na polecenie Pana Prezydenta, wspólnie z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowaliśmy i rozszerzyliśmy zasady udzielania pomocy żywnościowej dla osób potrzebujących, a objętych kwarantanną – poinformował minister Ardanowski. Apelował też o nieuleganie plotkom i o zwracanie uwagi na samotnych i starszych sąsiadów, którzy być może potrzebują pomocy w zakresie zaopatrzenia.
Nowe procedury dostarczania żywności dla potrzebujących objętych kwarantanną są następujące:
– Sanepid podaje informacje do lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej o osobie objętej kwarantanną;
– Ośrodek Pomocy Społecznej weryfikuje czy dana osoba wymaga pomocy żywnościowej;
– MRPiPS dostarcza OPS wykaz organizacji deklarujących pomoc żywnościową;
– MRPiPS dostarcza OPS wykaz jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej, Wojsk Obrony Terytorialnej lub Policji;
– OPS składa zapotrzebowanie do jednej ze wskazanych przez MRPiPS organizacji zapotrzebowanie na konkretne produkty;
– OPS kontaktuje się z miejscową jednostką OSP, WOT lub Policji skąd odebrać żywność i w jakie miejsce należy ją dostarczyć.
Pomoc żywnościową zadeklarowały:
– Federacja Polskich Banków Żywności
– Polski Komitet Pomocy Społecznej
– Polski Czerwony Krzyż
– Caritas
– Stowarzyszenie Odra-Niemen
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 realizowany w Polsce w ramach środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (85%) i środków krajowych (15%) obejmuje zakup oraz dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących, a także działania towarzyszące. Koordynatorem tego Programu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym ustanowiony został rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r.
Źródło: MRPiPS