https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Maraton Pieszy Sudecka Żyleta

Już 22 lutego 2020 r. odbędzie się ósma edycja jednego z najtrudniejszych górskich maratonów pieszych w Polsce – Sudeckiej Żylety. Piechurzy z całej Polski (i nie tylko!) pojawią się na starcie maratonu o godz. 8:00 przy Szkole Podstawowej nr 2 w Głuszycy, gdzie mieścić się będzie także baza wydarzenia i meta maratonu. Zawodnicy znów będą musieli się zmierzyć z wymagającą trasą o długości ponad 50 kilometrów oraz z prawie 3 000 metrami przewyższeń.

Warto zaznaczyć, że organizatorzy Sudeckiej Żylety, oprócz oferowania uczestnikom wielu niezapomnianych wrażeń i wspaniałych widoków na trasie, starają się zwrócić szczególną uwagę na problem ochrony środowiska. Od kilku edycji podejmowane są działania mające na celu dbałość o naszą planetę poprzez m.in. wprowadzenie ograniczeń w używaniu plastiku, znakowanie trasy materiałami wielokrotnego użytku, zachęcanie piechurów do wspólnego organizowania przyjazdu do Głuszycy, a także rozdawanie na trasie napojów w puszkach poddawanych recyclingowi. Działania proekologiczne organizatorów wydarzenia wspiera Fundacja na rzecz Odzysku Opakowań Aluminiowych Recal.

Partnerami zimowej edycji Sudeckiej Żylety 2020 są: Centrum Kultury-Miejska Biblioteka Publiczna w Głuszycy, Szkoła Podstawowa nr 2 w Głuszycy, Fundacja Recal, Decathlon Polska, Agencja Reklamowa FioDesign, Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna Invest-Park, Zamek Książ sp. z o.o. w Wałbrzychu, Hostel i Browar Jedlinka, portal Górskie Wyrypy, Fotograf i Ja, Podziemne Miasto Osówka, L’biotica Biovax, Nuss-pol, Agroturystyka Pograniczna, Agroturystyka Arkadia, ZNiD G.P. Walczak oraz KFC. Organizatorem 8. Maratonu Pieszego „Sudecka Żyleta” jest Stowarzyszenie Przyjaciół Głuszycy, a partnerem wiodącym – Gmina Głuszyca. Maraton Pieszy „Sudecka Żyleta” to też niezastąpiona grupa przyjaciół -wolontariuszy, którzy z oddaniem wspierają za każdym razem organizację wydarzenia.

(MC)

REKLAMA

Kliknij tutaj

Aby kontynuować zaakceptuj korzystanie z plików Cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close