https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

150 rekonstruktorów przyjedzie do Strugi

Z okazji 212. rocznicy bitwy na Czerwonym Wzgórzu, Gmina Stare Bogaczowice, Uzdrowiskowa Gmina Szczawno – Zdrój, Pałac Struga, Towarzystwo Miłośników Szczawna – Zdroju oraz Gmina Wałbrzych zapraszają na uroczyste obchody bitwy na Czerwonym Wzgórzu, które odbędą się w dniach 10-11 maja.

Organizatorzy zaplanowali w tym czasie szereg atrakcji, a wśród nich: uroczysty apel pod pomnikiem Ułanów Legii Nadwiślańskiej, przemarsz regimentów ulicami Szczawna Zdroju i biwak historyczny „Bitwa pod Strugą”. Podczas biwaku historycznego rozegra się inscenizacja „Bitwy pod Strugą” na polach w sąsiedztwie pomnika Ułanów Legii Nadwiślańskiej, prezentacja XIX-wiecznego obozu wojskowego, pokaz życia obozowego oraz zwiedzanie obozu regimentów przy Pałacu w Strudze.

 – Biwak historyczny upamiętnia zwycięską bitwę ułanów Legii Polsko-Włoskiej z dnia 15 maja 1807 roku z wojskami pruskimi. Wezmą w nim udział profesjonalne Grupy Rekonstrukcji Historycznej epoki napoleońskiej na Dolnym Śląsku. Wydarzenie w zeszłym roku zgromadziło największą ilość rekonstruktorów w tej części Polski. W tym, organizatorzy zapowiadają znacznie większą liczbę regimentów (na dziś jest to ok. 150 osób). Będzie też rewelacyjna grupa z Nachodu (specjalny oddział kawalerii z końmi przeszkolonymi do działań pod ostrzałem artylerii). Swój udział potwierdził także Król Prus oraz Pani Walewska-certyfikowani odtwórcy postaci historycznych. W inscenizacji Bitwy pod Strugą wezmą udział regimenty z Polski, Czech, Słowacji, Niemiec i Belgii. 11 maja będzie można także zwiedzać obóz rekonstruktorów, który będzie znajdował się na terenie Pałacu w Strudze. Po inscenizacji, tj. w godz. 16:30-19:00 będzie on otwarty dla zwiedzających. Każdy regiment będzie w pełni dostępny dla gości – mówi Mirosław Lech, wójt Gminy Stare Bogaczowice.

(IL)

Aby kontynuować zaakceptuj korzystanie z plików Cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close