https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Dietetyk radzi: jak polepszyć proces trawienia?

 
Co jeść i pić, jak jeść i pić, kiedy jeść i pić? Tego wszystkiego nasi czytelnicy dowiedzą się w nowym cyklu na łamach Tygodnika DB 2010, poświęconemu zasadom zdrowego odżywiania. Autorem porad jest wałbrzyszanin Piotr Luboński – dietetyk kliniczny i sportowy.
 
– Mam na imię Piotrek i z zawodu jestem dietetykiem, który od wielu lat jednocześnie jest pasjonatem dietetyki zarówno klinicznej jak i sportowej. Chciałbym Państwu udzielić pewnej ważnej wskazówki dietetycznej, która odnosi się do trawienia. Świetnym sposobem na polepszenie procesu trawienia – gdy nie ma przeciwwskazań lekarskich – jest używanie soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, rozrobionego w połowie szklanki wody. Taki napój można pić przed lub w trakcie każdego posiłku. Wpłynie to korzystnie na wydzielanie się soków żołądkowych oraz aktywacji tak zwanej w fizjologii – fazy głowowej. Innymi sposobami na poprawę procesu trawienia jest przede wszystkim jak najrzadsze przyjmowanie leków przeciwbólowych (NLPZ) oraz stosowanie do posiłków pojedynczych ziół lub mieszanek ziołowych. Inne sposoby ułatwiające proces trawienia to spożywanie produktów gorzkich lub kwaśnych na kilkanaście minut przed posiłkiem.
Serdecznie zapraszam wszystkie osoby borykające się od pewnego czasu z chorobami metabolicznymi, problemami żołądkowo-jelitowymi, wzdęciami, zgagą, ze zbędnymi kilogramami i innymi na indywidualne konsultacje. Zainteresowanych proszę o kontakt, dzwoniąc na numer telefonu: 737-617-654. Pamiętaj! Korzystanie z pomocy to żaden wstyd. Korzystanie z pomocy specjalistów jest domeną mądrych.
Piotr Luboński
 

SONY DSC
SONY DSC

Pół szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny poprawi proces trawienia.

Aby kontynuować zaakceptuj korzystanie z plików Cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close