W Starostwie Powiatowym w Wałbrzychu odbył się konkurs wielkanocny pod nazwą Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2016 r.
Corocznie jest on organizowany wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. W tym roku dołączyła również Dolnośląska Izba Rolnicza, która ufundowała nagrody dla wyróżnionych osób. W rywalizacji wzięli udział przedstawiciele z terenu gmin Powiatu Wałbrzyskiego, którzy zaprezentowali swoje popisowe dania związane ze świętami wielkanocnymi. Wszystkie dania były niezwykle smaczne, wiele innowacyjnych, jak kiełbasa jajeczna czy bardzo tradycyjne, jak żupa chrzanowa w chlebku.
– Cieszymy się, że tak chętnie mieszkańcy uczestniczą w naszych konkursach, że dbają z nami o tradycje i chcą pokazać innym, jak smacznie i pięknie może wyglądać nasz stół na Wielkanoc – mówi Jacek Cichura, Starosta Wałbrzyski.
Jury nagrodziło laureatów, a także złożyło podziękowania wszystkim uczestnikom konkursu. Zwycięską potrawę – kaczkę z podrobami – przyrządziła Ewa Durkacz z Borówna.
– Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do udziału w przyszłorocznej edycji – dodają organizatorzy.
Źródło: Informator Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu
Laureaci konkursu z organizatorami.