Najlepszy gulasz z dzika

Polecamy3 lipca, 2017

 

Sudecki gulasz z dzika w wykonaniu Krystiana Jóźwiaka, właściciela restauracji Gościniec Sudecki w Głuszycy, zwyciężył w tegorocznym Festiwalu Gulaszu w Walimiu.

 

Po raz kolejny zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do Parku Jordanowaskiego w Walimiu wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy z całego regionu. Wójt Gminy Walim Adam Hausman, witając wszystkich przybyłych, oficjalnie rozpoczął festiwal, dając tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. Podobnie jak w latach ubiegłych, nie zabrakło ani chętnych, ani pomysłów i przy dziewiętnastu stanowiskach konkursowych żwawo uwijano się przy kociołkach, aby punktualnie na godzinę 16:00 potrawy były gotowe. I tak wszyscy przybyli mogli dowiedzieć się jak powstają poszczególne gulasze i kibicować ich twórcom: Danucie Bednarek przygotowującej “Cymesowy gulasz”, Markowi Kapłonowi z “Gulaszem średniowiecznym”, Krystianowi Jóźwiakowi gotującemu “Sudecki gulasz z dzika”, Krzysztofowi Pokornemu przyrządzającemu “Gulasz warzywny”, Janinie Nowak z “Gulaszem mięsno-warzywnym”, Agnieszce Jarachowskiej zmagającej się z “Vege – gulaszem”, Bartłomiejowi Tupiakowi przygotowującemu ” Świński kociołek”, Joannie Zacharskiej Błaszczyk z “Gulaszem babci Izy”, drużynie rowerowo-biegowej SOWIE Team przyrządzającej “GulaSzOWIE”, Barbarze Barańskiej-Pietrzyk pichcącej “Co się nawinie”, Jackowi Mikołajczakowi gotującemu ”Po prostu gulasz”, Agnieszce Alot z gulaszem ” Czyścimy i pichcimy”, Krzysztofowi Słupskiemu proponującemu ”Bogacza z zacierką”, Katarzynie Słupskiej wystawiającej do konkursu ” Gulasz z żołądków drobiowych”, Wiktorowi Rehlis broniącemu zeszłoroczny tytuł Mistrza z “Gulaszem zimowym”, Elżbiecie Miętus przyrządzającej “Gulasz zajęcy”, Marcinowi Madziarze gotującemu “Gulasz Gospodarza”, Małgorzacie Jóźwik startującej z “Mięsnym Grzybkiem” oraz “tercetowi” w składzie: Iwona Mąka, Helena Słojewska oraz Anet Prokopowicz – przygotowującemu gulasz o nazwie “Do syta”.

Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: program artystyczny dla dzieci, przygotowany przez parę klaunów Patryka i Klarę oraz dwie wesoło harcujące sówki, zawsze chętnie pozujące do zdjęć pamiątkowych. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było kupić artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz przepyszne sery, wędliny i miody, a także smakołyki dla najmłodszych. Dużym powodzeniem cieszył się także karykaturzysta, wykonujący zabawne portrety. Nowością podczas tegorocznego festiwalu był spektakl w reżyserii Eweliny Ciszewskiej, przygotowany przez Teatr Lalki i Aktora w Wałbrzychu pt. “Pięciu wspaniałych”.

Po pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu, nastąpiło to, na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali: kosztowanie wspaniałych gulaszy – od typowo mięsno-warzywnych, przez całkowicie nowatorskie, po wegetariańskie. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do skosztowania miało 19 różnorodnych potraw. Tradycyjnie – poza konkursem – także Wójt Gminy Walim Adam Hausman serwował swój gulasz przyprawiany lubczykiem oraz tajemniczym składnikiem o wdzięcznej nazwie “Eliksir miłości”, a także delegacja z zaprzyjaźnionej węgierskiej gminy Harkakötöny oraz Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu raczące wszystkich przybyłych zupą gulaszową. Komisja sędziowska w składzie: Halina Jaskóła – Miernik, Robert Radczak oraz Zoltan Beke pierwsze miejsce przyznała Krystianowi Jóźwiak – przygotowującemu “Sudecki gulasz z dzika”. Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwycięzca, poza tytułem Mistrza Gulaszu, został obdarowany bonem pieniężnym o wartości 700 zł oraz pamiątkową chochlą.

Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, poprowadzona przez DJ LUKI-ego oraz zespół LASER, którą zwieńczył wieczorny pokaz sztucznych ogni.

(RED)

 

SONY DSC

Tagi: , , ,