Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017

Polecamy6 kwietnia, 2017

Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017” został rozstrzygnięty. Do konkursu zgłosiło się 10 uczestników, którzy mieli za zadanie przygotować po dwie potrawy świąteczne – komisja konkursowa oceniała walory smakowe przygotowanych potraw oraz estetykę stołu i podania.

Kulinarne tradycje Wielkanoc 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Poziom przygotowania potraw w tym roku był niezwykle wysoki, zarówno pod względem smakowym jak i estetycznym. Cieszę się, że zgłosili się uczestnicy z całego terenu naszego powiatu. Mamy, jako Polacy, naprawdę wspaniałe świąteczne tradycje kulinarne, dlatego warto o nie dbać i je eksponować. Gratuluję wszystkim uczestnikom – powiedział starosta Jacek Cichura.

Laureatami konkursu w tym roku zostali: I miejsce Wiesława Pawłow –Głuszyca Górna– za potrawę świnkę wieprzowinkę; II miejsce – Lucyna Król ze Starych Bogaczowic –świąteczna sałatka warzywna z jajkiem; III miejsce – Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej  – za potrawę schab w cieście. Przyznano również 7 wyróżnień, ponieważ potrawy były tak wyśmienite, że nie można było nie docenić kunsztu i pracy kucharzy.

Fundatorem nagród był Zarząd Powiatu Wałbrzyskiego a współorganizatorem Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu -Powiatowi Doradcy w Wałbrzychu.

(GŁ)

Źródło: Informator Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu

Tagi: , , , , , , ,