Dzielili się posiłkiem

Polecamy7 maja, 2014

Ponad 1200 posiłków, wspólne pieczenie ciasteczek, samodzielne wypiekanie chleba, nauka savoir – vivre, budowa piramidy żywienia – to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na uczestników projektu fundacji „Dolina Inspiracji” z Sokołowsku.

 

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

Projekt „Chętnie uczę, bawię się i gram, gdy pełen brzuszek mam” skierowany był do 15 uczniów klas I-VI uczęszczających do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego im. Janusza Korczaka w Sokołowsku. Codziennie – od grudnia 2013 roku do końca kwietnia 2014 roku – dzieci otrzymywały II śniadanie.

– Łącznie w ramach projektu dzięki Fundacji Danone wydaliśmy ponad 1200 posiłków – podsumowuje Iwona Przybysz, wiceprezes Fundacji „Dolina Inspiracji”, która zorganizowała akcję w gminie Mieroszów.

Projekt składał się z wielu różnych działań związanych ze zdrowym żywieniem i dzieleniem się jedzeniem z innymi. Dzieci brały udział w warsztatach komputerowych, stworzyły ulotkę, były konkursy plastyczne, konkurs na wiersz, dzieci robiły też wspólnie kanapki i otrzymały przedświąteczne paczki z żywnościowymi upominkami. Na początku stycznia odbyły się zajęcia „Budujemy piramidę żywienia”, na których dzieci dowiedziały się co i w jakich porcjach powinny zjadać, jakie składniki pokarmowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, a których powinniśmy unikać. Uczniowie mogli uczyć się również przez zabawę. Właściciele Kawiarenki Smaków – Anna Skrzyszowska i Andrzej Nowak, jak zawsze gościnnie przyjęli uczestników projektu, na których czekały tym razem zajęcia dotyczące savoir – vivre. Pani Ania, doświadczona restauratorka, cierpliwie tłumaczyła jak należy zachować się przy stole, do czego służy każda para sztućców, jak należy udekorować stół na różne okazje. Po teorii przyszedł czas na zaprezentowanie zdobytych umiejętności. Dzieci odwiedziły dwa gospodarstwa ekologiczne w Raszowie i Kamionce. W trakcie wyjazdu studyjnego uczniowie uczestniczyli w warsztatach wypieku chleba oraz dowiedzieli się jak wyrabia się masło i ser bez zbędnych dodatków i konserwantów. Mieli również możliwość degustacji samodzielnie wykonanych wyrobów.

(RED)

 

Więcej w Tygodniku DB 2010 nr 17 (192) z 08.05.2014