Sezon otwarty

Polecamy23 kwietnia, 2014

Otwarcie SezonuNa zamku Grodno wójt Gminy Walim Adam Hausman otworzył sezon turystyczny. I to w sensie dosłownym – otwierając wielkie wrota, za którymi malowniczo rozpościerał się – sezon turystyczny.

 

W zabawny sposób, z atrakcjami turystycznymi Gminy Walim, zapoznała gości Alicja Niewczas – przewodnik turystyczny. Z lotu ptaka informacje o obiektach hotelarskich i zasobach gastronomicznych, zachęcając do odwiedzenia ciekawych miejsc, przedstawiły dwie nowe atrakcje gminne – Mała i Duża Sowa. Gmina Walim ma turystom wiele do zaoferowania, także twórców i wytwórców, dla których praca rękodzielnicza jest nie tylko przyjemnością, ale często też sposobem na życie. O ludziach tych i ich pracach ciekawie opowiedziała… Wioletta Sowa – to nie żart (jak wiadomo Gmina Walim leży w Górach Sowich, w Walimiu jest ulica Sowia, a także mieszkają Sowy – mieszkańcy gminy). A na żywo z pracami rękodzielniczymi można było zapoznać się na dziedzińcu zamku Grodno, gdzie swoje wyroby przedstawiali sami autorzy.

Wójt Gminy Walim Adam Hausman przedstawił obraz zmian, jakie zaistniały na zamku Grodno od 2008 roku, to jest od momentu, kiedy gmina przyjęła zamek w swoje zasoby.

– Zamek nabiera nowego charakteru z szybkością kalejdoskopu. Pozyskane środki zewnętrzne pozwoliły na wykonanie wielu prac remontowych, restauratorskich. Dziś możemy wyrazić przekonanie, że zamek Grodno staje się perełką wśród obiektów historycznych. I choć zmienia się jego wygląd, to pozostaje niezmiennie charakter średniowiecznej warowni – podkreśla Adam Hausman. – Można powiedzieć, że Sezon Turystyczny w Gminie Walim uważamy za otwarty.

Zabawę umilali uczniowie z gimnazjum w Walimiu, zapraszając do zwiedzania Krainy Sowiogórskich Tajemnic piosenkami turystycznymi, a goście chętnie skorzystali z tego zaproszenia i zwiedzili odrestaurowany zamek Grodno. Wśród uczestników wydarzenia nie mogło zabraknąć Zjednoczonych Pasją – ludzi pozytywnie zakręconych, dla których turystyka jest nie tylko sposobem zarabiania na życie, ale przede wszystkim właśnie pasją. A że tak jest, wszyscy mogli się przekonać w czasie degustacji wyśmienitych potraw, zaprezentowanych właśnie przez Zjednoczonych Pasją.

(RED)

Czytaj więcej w Tygodniku DB 2010 nr 16 (191) z 24.04.2014