Serowe królestwo

Polecamy22 sierpnia, 2016

Smakosze sera już po raz dziesiąty spotkali się w Dziećmorowicach w Gminie Walim na dorocznym Festiwalu Sera, który zorganizowała Gmina Walim wraz z Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Karczmą Góralską. To cykliczne wydarzenie, tradycyjnie organizowane 15 sierpnia, cieszy się dużą popularnością, a z roku na rok przyciąga coraz liczniejsze grono miłośników sera oraz przetworów mleczarskich.

 

Tegoroczny Festiwal Sera, jak zawsze, obfitował w znakomite sery i potrawy z sera, bo też taka jest jego rola. Na przybyłych gości czekały m.in.: sery austriackie, korycińskie, włodawskie, góralskie, lutomierskie, czy łomnickie. Odbyły się również dwa konkursy – na najlepszy ser i najlepszą potrawę z sera. Atrakcją była także specjalnie przygotowana przez Wójta Gminy Walim zupa serowa, która cieszyła się wielkim powodzeniem.

Konkursowe potrawy oceniane były przez komisję w składzie: Renata Dyląg, Barbara Szeligowska oraz Jacek Frątczak, która nie miała łatwego zadania, gdyż pod uwagę brała nie tylko walory smakowe, ale również sposób podania oraz nawiązanie do staropolskiej tradycji. Jury do ocenienia miało potrawy pod niezwykle wymyślnymi nazwami: to i owo na serowo, serowe co-nieco, przekąska serowa, ciasto serowo-malinowe, sernik wiejski, pasztet serowy, skrzydełka pod pierzynką serową, pikantna zupka serowo-czosnkowa, gzik, smaczek walimski, sernik, babeczki, naleśniki po walimsku, zawijaniec mięsno-serowy, naleśniki serowe, czy też grillowane kabaczki z serem feta.

Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: występ Młodzieżowego Zespołu Folklorystycznego „CIOBĂNAȘUL” z Rumunii, dwie wesoło harcujące sówki, chętnie pozujące do zdjęć pamiątkowych, program artystyczny dla dzieci pt. “Klaun Klara i Patryk” oraz pokaz zespołu futbolu amerykańskiego Miners Wałbrzych. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz smakowite sery, maliny, wędliny, wina, produkty pszczele, czy smakołyki dla najmłodszych.

Ostatecznie pierwsze miejsce przyznano Małgorzacie Domagale – Jabłońskiej przygotowującej pikantną zupkę serowo-czosnkową. Drugie miejsce zajęła  Zofia Sokolnicka z to i owo na serowo, zaś trzecie miejsce zdobył Andrzej Sumara z ciastem serowo-malinowym. Wszyscy uczestnicy otrzymali cenne nagrody w postaci bonów towarowych, ufundowanych przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwyciężczyni otrzymała od Wójta Gminy Walim bon na kwotę 2000 zł z przeznaczeniem na wyjazd turystyczny. Jury Rady Gminy Walim przyznało wyróżnienie za serowe co-nieco Stanisławie Skowrońskiej. Natomiast tytuł “Najlepszego producenta” zdobyła Malwina Pasternak z serami lutomierskimi.

Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, którą uświetnił występ gwiazdy wieczory – zespołu CLIVER , dyskoteka z DJ RAF´G, a także wieczorne Fire Show w wykonaniu Teatru Ognia PaKa oraz widowiskowy pokaz sztucznych ogni.

– Wszystkim naszym gościom, mieszkańcom i turystom dziękujemy za mile spędzony czas i zapraszamy za rok – mówią organizatorzy X Festiwalu Sera w Dziećmorowicach.

(RED)

X Festiwal Sera 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X Festiwal Sera w Dziećmorowicach cieszył się wielkim zainteresowaniem mieszkańców Dolnego Śląska oraz turystów z innych regionów Polski.

Tagi: ,