Puszta i barszcz proletariacki

Polecamy30 czerwca, 2016

Za nami kolejna edycja prezentacji kulinarnych w Jedlinie – Zdroju, w których do rywalizacji o miano najsmaczniejszej zupy stanęło 24 wystawców indywidualnych oraz reprezentujących pensjonaty i restauracje. Dolnośląski Festiwal Zupy po raz kolejny okazał się sukcesem

 

Podczas tegorocznego festiwalu zupy oceniało Jury w składzie: Kazimierz Chrapek – przewodniczący, Maja Drapich i Barbara Szeligowska. W kategorii osób fizycznych zwyciężył Dawid Zając z Jedliny-Zdroju, serwujący „Pusztę”, miejsce drugie zajęła Zofia Kowalczyk z Kłodzka z zupą „Ekoburaczkową z miętą”, a miejsce trzecie Michał Kaliszewski z Jedliny-Zdroju za „Chłodnik jedliński”. W kategorii uczestników instytucjonalnych pierwsze miejsce zajęła Oberża PRL z Jedliny-Zdroju za „Proletariacki barszcz biało-czerwony”, miejsce drugie Związek Emerytów Jaworzyna Śląska za zupę „Tajską”, a miejsce trzecie Willa Kwiaty Polskie za „Zupę ziemniaczaną z nutką pomidorów”.

Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody w postaci wczasów dla dwóch osób w Chorwacji, ufundowane przez Organizację Usług Turystycznych Zbigniew Górnicki (kategoria osoba fizyczna), natomiast w kategorii wystawców instytucjonalnych nagrodą główną były wczasy dla jednej osoby we francuskim Port Grimaud, ufundowane przez Biuro Podróży „Juventur Travel”. Dodatkowo w tej kategorii za zajęcie I, II i III miejsca przyznawane były vouchery o wartości odpowiednio 5 tys., 3 tys. i 2 tysiące złotych z przeznaczeniem na reklamę w Gazecie Wrocławskiej, Panoramie Wałbrzyskiej i na portalu naszemiasto.pl. Wszyscy laureaci otrzymali również sprzęt AGD oraz – tradycyjnie już – złote, srebrne i brązowe wazy.

Równolegle z Festiwalem Zupy odbywała się Gra Miejska „Szlakiem Legionów”, której organizatorem było Stowarzyszenie „Źródło” z Jedliny-Zdroju. W zabawie wzięło udział 9 drużyn.  I miejsce zajęli „Latkowscy”,  miejsce II zajął „Super Team”, natomiast na miejscu III uplasowała się drużyna – „Standard”. Podczas XIV Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, poza jego głównym elementem, czyli zupą i jej degustacją, na scenie wystąpił grecki zespół „Mythos” wraz z zespołem tanecznym „Sirtaki”, na stoiskach z małą gastronomią, wyrobami regionalnymi i z rękodziełem artystycznym można było zakupić pyszne przekąski i wyjątkowe pamiątki. Imprezie towarzyszyła dobra zabawa przy muzyce DJ. Dla wytrwałych uczestników festiwalu został zaprezentowany widowiskowy pokaz Teatru Ognia Impuls z Wałbrzycha.

Warto zaznaczyć, że Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju został uhonorowany przez Dolnośląską Organizację Turystyczną tytułem „Największe Turystyczne Wydarzenie Regionu”.

(RED)

laureaci festiwalu zupy 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Laureaci XIV Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie – Zdroju.

Tagi: ,