Gulasz zimowy najlepszy latem

Polecamy30 czerwca, 2016

W minioną sobotę, pomimo kapryśnej pogody, po raz czwarty zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do Parku Jordanowaskiego w Walimiu wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy.

 

Wójt Gminy Walim Adam Hausman witając wszystkich przybyłych, oficjalnie rozpoczął festiwal, dając tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. Podobnie jak w latach ubiegłych, nie zabrakło ani chętnych, ani pomysłów, gdyż przy aż siedemnastu stanowiskach konkursowych żwawo uwijano się przy kociołkach, aby punktualnie na godzinę 16.00 potrawy były gotowe. Tradycyjnie – poza konkursem – gulasz przyprawiany lubczykiem przygotowywał także wójt Adam Hausman.

Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min. program artystyczny dla dzieci pt. „Klaun Klara i Patryk”, malowanie „buziek”, oraz oglądanie wystawy reprodukcji malarstwa polskiego pt. „Polskie malarstwo w plenerze”, zorganizowanej przez Powiat Wałbrzyski we współpracy z Urzędem Marszałkowskim, a także dwie wesoło harcujące sówki oraz historyczna grupa rekonstrukcyjna. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz smakowite sery i wędliny, a także słodkie smakołyki dla najmłodszych. Dużym zainteresowaniem cieszył się także karykaturzysta wykonujący zabawne portrety. Nowością podczas tegorocznego festiwalu była wyjątkowych rozmiarów „Patelnia plenerowa”, na której kucharze przygotowywali „Walimski Gulasz Ziemniaczany”, by w godzinach popołudniowych częstować nim wszystkich zgromadzonych oraz kurtyna wodna przynosząca nieco ochłody, a także uciechy nie tylko najmłodszym.

Po pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu, nastąpiło to na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, czyli kosztowanie wspaniałych, różnorodnych gulaszy. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do ocenienia miało potrawy pod niezwykle wymyślnymi nazwami. Jury w składzie: Jerzy Ignaszak, Barbara Szeligowska oraz Halina Miernik I miejsce przyznało Wiktorowi Rehlis za gulasz zimowy. Drugie miejsce zajął Jacek Mikołajczak za gulasz „eureka”, a trzecie miejsce zajęła Janina Nowak za gulasz „wymyśl nazwę”. Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwycięzca wysokiej jakości telewizor oraz pamiątkową chochlę. Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, którą uświetnił wieczorny pokaz sztucznych ogni.

Organizatorem imprezy było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu przy współpracy z Gminą Walim i Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowym Zespołem Doradców w Wałbrzychu.

(RED)

gulasz 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festiwal Gulaszu w Walimiu cieszy się wielkim zainteresowaniem smakoszy.

Tagi: , ,