Tradycja święta rzecz

Polecamy24 marca, 2016

Warsztaty, kiermasze oraz konkursy nie tylko kulinarne – tak mieszkańcy gmin Aglomeracji Wałbrzyskiej przygotowywali się do nadchodzącej Wielkanocy.

konkurs wielkanocny bogaczowice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich

W Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbył się konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich – edycja 2016”. Celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej oraz popularyzacja kultury ludowej. Impreza ta wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych gminy Walim. W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników – mieszkańców gminy Walim – którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły zostały suto zastawione potrawami niewątpliwie kojarzącymi się z Wielkanocą – jajami w różnym wydaniu, pasztetami, galantyną, drobiem faszerowanym. Nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Świąt Wielkanocy. Trzyosobowa komisja w składzie: Renata Dyląg – kierownik Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Paweł Brzozowski – dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Barbara Szeligowska – dziennikarka Radia Wrocław, oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu. I miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” przyznano Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową, II miejsce Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, natomiast III miejsce Jackowi Frątczakowi z Michałkowej za gruszkę wielkanocną. Osoby te przygotowały wyjątkowe dania docenione przez komisję i nagrodzone bonami pieniężnymi o wartości: 350 zł, 300 zł oraz 250 zł. Pozostali uczestnicy również otrzymali gratyfikację w formie bonów pieniężnych o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu. W wielkanocną atmosferę, wszystkich przybyłych gości wprowadziły występy artystyczne uczniów z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz zespołu ludowego „Kądziołeczka” z Lutomi Dolnej, a także ksiądz Janusz Krzeszowiec, który poświęcił wszystkie wielkanocne potrawy.

 

Szkolny Kiermasz Wielkanocny

Piękne, własnoręcznie wykonane przedmioty zwiastujące wiosnę oraz rozmaite ozdoby wielkanocne można było podziwiać podczas Szkolnego Kiermaszu Wielkanocnego, który odbył się w Szkole Podstawowej nr 3 w Głuszycy. Przez kilka tygodni uczniowie wykonywali ozdoby z nauczycielami w szkole oraz w domach wraz z rodzicami, a efektem prac były przepiękne baranki, pisanki, kraszanki, palmy, stroiki, kartki świąteczne, serwetki na świąteczne koszyki i inne wyroby związane ze świętami wielkanocnymi. Jak na kiermasz przystało, nie mogło zabraknąć przysmaków świątecznych. Ciasta przygotowane przez rodziców smakowały wyśmienicie. Podczas kiermaszu odbyła się również prezentacja albumów z tradycjami wielkanocnymi, które wcześniej przygotowywała każda klasa wraz z wychowawcą. W świąteczną atmosferę wprowadziły wszystkich występy wokalne w wykonaniu utalentowanych dzieci ze szkoły.

 

Warsztaty świąteczne z seniorkami

W marcu co czwartek odbywały się warsztaty przedświąteczne dla seniorów, zorganizowane przez Centrum Kultury w Czarnym Borze. Pierwsze dwa spotkania prowadzone były przez Michała Koszyckiego, szefa kuchni w restauracji Bohema, który uczył się gotować we Włoszech u Peppe Zullo oraz w Polsce w Atelier Almaro. Dla uczestniczek przygotował nowoczesne dania wielkanocne, między innymi przystawki świąteczne, śledziki, jajka zapiekane w mięsie, indyka pod pierzynką twarogową, białą kiełbasę z jabłkami oraz królika w śmietanie. Warsztaty obejmowały zarówno naukę gotowania, jak i sztukę prezentacji. Michał Koszycki pokazał, że połączenie efektownego wyglądu potrawy na talerzu z jej wybornym smakiem pozwoli w święta oczarować i zachwycić domowników oraz gości. Trzecie zajęcia prowadziła Danuta Drabina, cukiernik z restauracji Maria w Wałbrzychu. Pod jej okiem panie wykonały trzy mazurki: z pomarańczą, z migdałami i płatkami róż oraz z kokosem i granatem. Wszystkie były delikatne i przepyszne. Na ostatnim spotkaniu uczestnicy wykonywali świąteczne dekoracje. Dorota Bucholc, kwiaciarka z Głuszycy, pokazała jak można z bukszpanu wyczarować stroik na stół świąteczny, a z mchu i kwiatków przygotować dekorację do powieszenia na okna.

 warsztaty kulinarne czarny bor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palmy z biblioteki

Pracownicy Miejskiej Biblioteki Publicznej- Centrum Kultury w Boguszowie- Gorcach, zgodnie z wielkanocną tradycją, wykonali nie jedną, a dwie okazałe palmy. – Obie  mają ponad 3 metry wysokości i są zrobione z naturalnych materiałów: gałązek wierzby, bukszpanu, barwinka, kłosów zbóż i traw. Do ich ozdobienia użyto ponad 200 kwiatów z różnokolorowej bibuły. Są tam maki, tulipany, astry, piwonie, gerbery, róże, naparstnice, chabry i wiele innych misternie zrobionych kwiatów, które pracownicy biblioteki cierpliwie tworzyli przez ostatnie dwa tygodnie. Dla niektórych nie było to proste zadanie, ale każdy, na miarę swoich możliwości, starał się uczestniczyć w akcji. Duży wkład ma niewątpliwie Beata Kamińska, która istotnie przerzedziła swoją przydomową plantację bukszpanów. A Daniel Geming w warunkach ekstremalnych zdobywał wierzbowe gałązki do ozdobienia palem. Całość przypieczętowała dyrektor Elżbieta Gajewska, która cierpliwie i ze swoim artystycznym smakiem ozdabiała drewniany drąg. Przytwierdzała zielone gałązki, kwiaty i suszone rośliny za pomocą drutów i metrów sznurków. Efekt rekompensuje trudy i pokaleczone palce – relacjonuje Natalia Łagan.

(RED)

Tagi: , , , , ,