Festiwal przetwórstwa domowego

Polecamy26 lutego, 2014

zajazd hubert 2Jak zrobić kiełbasę? Jak pasteryzować żywność? Jak wędzić? Na te pytania da odpowiedź jedyny w swoim rodzaju I Festiwal Przetwórstwa Domowego! Już 1 marca, w sobotę, Zajazd Hubert w Walimiu zaprasza na „Świniobicie, czyli festiwal przetwórstwa domowego”.

 

– To wydarzenie jest organizowane przez Zajazd Hubert w Walimiu w odpowiedzi na spustoszenie, jakie czyni postęp techniczny i zabieganie życia codziennego w naszej kuchni – wyjaśniają organizatorzy imprezy. – W zapomnienie odchodzą przepisy naszych dziadków, a przygotowanie, czy przechowanie żywności bez elektryczności wydaje się niemożliwe. Świniobicie, czyli festiwal przetwórstwa domowego, ma na celu popularyzację i promocję domowego przetwórstwa oraz tradycji wytwarzania regionalnych przysmaków według zachowanych receptur sprzed pokoleń. Zapraszamy 1 marca wszystkich smakoszy do Zajazdu Hubert w Walimiu. Zaczynamy o godzinie 14.00!

Zajazd Hubert to zabytkowy obiekt z 1801 roku, odrestaurowany i prowadzony przez rodzinę Myślińskich, w którego wnętrzach czeka na gości miła i domowa atmosfera.

– Nasz zajazd jest malowniczo położony w centrum Gór Sowich, w miejscu skrzyżowania turystycznych szlaków pieszych i rowerowych. Niecodzienną atrakcją są zabytki: zamki śląskie Grodno, Książ, Cisy, jezioro Bystrzyckie z niezwykłą kamienną tamą oraz miejscowości uzdrowiskowe: Jedlina Zdrój i Szczawno Zdrój. Zajazd Hubert otoczony jest tajemniczymi podziemiami, wybudowanymi w czasie II wojny światowej, których przeznaczenie do dzisiaj nie jest do końca odkryte. Posiadamy 45 miejsc noclegowych w pokojach 2-3 osobowych z pełnym węzłem sanitarnym, w tym 3 apartamenty rodzinne z pokojami dziennymi. Dysponujemy czterema salami, największa na 160 osób, w których organizujemy wesela, imprezy okolicznościowe i szkolenia dla firm – mówią właściciele Zajazdu Hubert w Walimiu. – Zapraszamy na nasz profil na Facebooku i na naszą stronę internetową zajazdhubert.pl.

(TP)