Jak u mamy

Polecamy27 czerwca, 2018

 

Wiele się działo w Parku Północnym w Jedlinie-Zdroju za sprawą XVI Dolnośląskiego Festiwalu Zupy – imprezy organizowanej przez Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, uhonorowanej przez Dolnośląską Organizację Turystyczną tytułem Najciekawszej Atrakcji Turystycznej Dolnego Śląska w kategorii wydarzenie lub impreza. W tegorocznym konkursie wygrały zupy: „Jak u mamy” i „Kamieniarska polewka”.

 

Dolnośląski Festiwal Zupy to nie tylko degustacje, to również konkurs na najsmaczniejszą zupę. Skierowany do wszystkich tych, dla których gotowanie jest pasją, zawodem, powołaniem, przyjemnością konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach: dla osób fizycznych i wystawców instytucjonalnych. Uczestnicy walczą o Brązowe, Złote i Srebrne Wazy, a także o atrakcyjne nagrody – wczasy zagraniczne: w Chorwacji dla osób fizycznych i we francuskim Port Grimaud dla wystawców instytucjonalnych, sprzęt AGD i vouchery na reklamę.

W tym roku jury w składzie: Kazimierz Chrapek – przewodniczący, Maria Drapich, Barbara Szeligowska i Paweł Gołębiowski dokonywało oceny najlepszych spośród 15 zaprezentowanych zup. Warto dodać, że do degustacji były także 4 dodatkowe, pozakonkursowe zupy, przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdrój. Były to zupy: pomidorowa, żurek, grochowa i kapuśniak. Swoje zupy zaprezentowali też uczestnicy projektu Brave Kids. Wśród ciekawych propozycji zup znalazły się między innymi: „Kuracyjna bomba witaminowa”, „Jedliński przysmak serowy”, „Ciekawa”, „Wykwintna”, „Leśna – Oryginalna”, „Piwna”, „Kamieniarska polewka z czerwonej fasoli i krwistej kiszki”, była też zupa szczawiowa, krem z marchwi z serem brie, krem z kalarepy, wegetariański krem paprykowo-pomidorowy i gulaszowa.

Spośród osób fizycznych najwyższą ocenę jury otrzymała zupa szczawiowa „Jak u mamy”, którą przygotowała Radosława Stramel-Świteńka ze Starych Bogaczowic, na drugim miejscu znalazła się warzywno-mięsna zupa z chili Partycji i Roberta Kubiak, a na miejscu trzecim zupa wegetariańska – krem paprykowo-pomidorowy Aliny Sikorskiej. Wśród wystawców instytucjonalnych zwyciężyła „Kamieniarska polewka z czerwonej fasoli i krwistej kiszki”, przygotowana przez Firmę Gastronomiczno-Hotelarsko-Handlowo-Usługową „Stragona” s. c., na miejscu drugim znalazł się „Jedliński przysmak serowy” przygotowany przez Zespół Pałacowo-Hotelowy Jedlinka, a miejsce trzecie przypadło Restauracji Polskie Smaki za zupę „Wykwintną”.

W ramach festiwalu, oprócz konkursowych emocji i degustacji zup, nie zabrakło też występów artystycznych Brave Kids z Indii, Buriacji, Polski, Maroka i Hong Kongu, zaplanowano też występ Chóru Seniorów Renoma i występ zespołu Friends. Było sporo dobrej, wspólnej zabawy i wiele atrakcji dla najmłodszych, które prowadzili Klauni Klara i Patryk, a także stoiska z wędlinami, serami, miodem, biżuterią, rękodziełem artystycznym, ozdobami i zabawkami.

(RED)

***

Przepis na zupę „Jak u mamy”

Mieszkanka Gminy Stare Bogaczowice Radosława Stramel-Świteńka, której zupa szczawiowa zajęła I miejsce w kategorii „Osoba fizyczna” w tegorocznym Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju, zdradziła naszym Czytelnikom przepis na swoją zupę:

* 400 g kości wieprzowej

* 2 duże garście szczawiu świeżego łąkowego

* 1 marchewka

* 1 szklanka ryżu

* 1 łyżeczka vegety

* 100 ml śmietany 18%

* sól do smaku

* szczypta pieprzu

Dodatkowo:

* jajka gotowane na twardo

Kość myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5-3 litry wody, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu (uważać, aby się nie rozpadł). Doprawiamy do smaku vegetą. Następnie dodajemy posiekany szczaw. Gotujemy razem około 5 minut, zabielamy śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy. Odstawiamy, nie gotujemy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

festiwal zupy jedlina

Laureaci festiwalu Zupy w Jedlinie Zdroju.

Zupa 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radosława Stramel-Świteńka i jej zwycięska zupa szczawiowa „Jak u mamy”.

Tagi: ,