Festiwal zupy tuż tuż

Polecamy18 czerwca, 2018

 

XVI Dolnośląski Festiwal Zupy odbędzie się 24 czerwca 2018 r. w Jedlinie-Zdroju. Ten niezwykle popularny festiwal kulinarny stanowi duże wydarzenie turystyczne i kulturalne.

 

– Unikalny w swojej formie, wzbogacony o elementy rękodzielnicze i wyroby regionalne festiwal w Jedlinie Zdroju jest nie tylko doskonałą okazją do posmakowania różnorodnych zup, ale także do poznania różnych kultur. W tym roku gośćmi będą dzieci z całego świata, m.in. z Chin, Pakistanu, Maroko, Indii, które zaprezentują swoje tradycje kulturalne w ramach projektu Brave Kids. Organizatorzy zapraszają do Parku Północnego przy ul. Warszawskiej od godz. 15.00. Głównym przesłaniem wydarzenia jest prezentacja szerokiego spektrum jednej z najpopularniejszych potraw, jaką jest zupa. Do uzdrowiska przyjeżdżają kucharze, dla których gotowanie jest nie tylko zawodem ale także pasją. Dzięki urokowi miasta i gościnności mieszkańców znajdują tu niepowtarzalny klimat do realizacji swoich pomysłów. Zachęcamy więc wszystkich gorąco do sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych poprzez wzięcie udziału w konkursie na najsmaczniejszą zupę. Startować można w jednej z dwóch kategorii: osoby fizyczne oraz instytucje (restauracje, stowarzyszenia, pensjonaty itp.). Dla zwycięzców konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody. Oprócz złotych, srebrnych i brązowych waz do zdobycia będą m.in. wczasy w Chorwacji i we Francji. Dodatkową nagrodą dla wystawców instytucjonalnych będą vouchery na reklamę (za I m-sce o wartości 5 tys., II m-sce-3 tys., III m-sce-2 tys.) w Gazecie Wrocławskiej, Panoramie Wałbrzyskiej i na portalu naszemiasto.pl – wyliczają organizatorzy festiwalu.

Zgłoszenia przyjmowane są w Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, ul. Piastowska 13, telefonicznie: 669 620 725, lub e-mail: biblioteka@jedlinazdroj.eu do dnia 21 czerwca 2018 r. do godz.12.00.

W ubiegłym roku w kategorii wystawców instytucjonalnych III miejsce zdobył ośrodek Geovita Jugowice za zupę krem, II miejsce P.P.H.U. „Pod Papugami” za „Zupę z Łaźni” a miejsce I Restauracja Polskie Smaki za zupę gulaszową. Natomiast w kategorii osób fizycznych III miejsce zajęła Katarzyna Biziewska-Stanik za pekińską zupę ostro-kwaśną „Podróż do Chin”, miejsce II Arkadiusz Stanik za kolorową zupę-gyros „Wspomnienie greckich wakacji”, a miejsce I Beata Laskowska za zupę grzybową „Nasza Borowa”.

(KS)

festiwal zupy 20184

Tagi: , ,