https://db2010.pl Tygodnik DB2010 GAZETA AGLOMERACJI WAŁBRZYSKIEJ

Dietetyk radzi: Jak przetrwać święta ?

 
Co jeść i pić, jak jeść i pić, kiedy jeść i pić? Tego wszystkiego nasi czytelnicy dowiedzą się w nowym cyklu na łamach Tygodnika DB 2010, poświęconemu zasadom zdrowego odżywiania. Autorem porad jest wałbrzyszanin Piotr Luboński – dietetyk kliniczny i sportowy.
 
Nadchodzą święta wielkanocne, a wraz z nimi często kłębiące się myśli na temat naszej wagi. Wzrośnie jak ostatnio? Czy tym razem może uda mi się wyjść na „zero”? Otóż wszystko sprowadza się do ilości przyjmowanych przez nas kalorii. Jeśli spożywamy ich zbyt dużo i jednocześnie nie wydatkujemy tej puli energii uprawiając aktywność fizyczną, wówczas tyjemy. Przejmowanie się wagą w okresie przedświątecznym nie jest dobre ani dla zdrowia, ani psychiki – to wiedzą wszyscy. Niemniej jednak powinniśmy postarać się, aby potrawy świąteczne, a więc żurek, jajka z majonezem, sałatka, mięsa, ciasta i desery spożywać w granicach zdrowego rozsądku.
Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie wszystkich świątecznych dań samemu. Domowy majonez, może zawierać mniej kalorii, niż ten sklepowy. Dokładnie to samo tyczy się sałatek, do których dodawany jest cukier w roli konserwantu oraz tłuszcze – wszystko to sprzyja większej ilości kalorii w potrawach. Dodatkową i skuteczną radą jest przygotowanie mięs lub wędlin nie obfitujących w tłuszcze, gdyż te zostaną dostarczone z jaj oraz domowego majonezu w wystarczającej ilości.
Ciasta i desery – jeśli nie potrafimy się powstrzymać to starajmy się wybierać biszkoptowe wraz z owocami, aniżeli tortowe, gdyż te drugie najczęściej zawierają więcej kalorii. Osobiście odradzam łączyć tłuszcze zwierzęce nasycone wraz z cukrami prostymi pochodzącymi np. z ciast, ciasteczek czy deserów, ponieważ to połączenie zdecydowanie niekorzystnie wpływa na nasze szeroko pojęte zdrowie.
Pamiętajmy, że łykanie tabletek „na trawienie” nie jest rozwiązaniem, ani nie powinno nim być na co dzień; póki nie istnieją zalecenia gastroenterologa. Natomiast trawienie można wspomóc – jak pisałem we wcześniejszym artykule – kilkoma sposobami tj. szklanka wody z sokiem z cytryny przed lub w trakcie posiłku, ssanie goździków przed posiłkiem, bądź stosowanie ziół, oleju balsamicznego i spożywanie produktów o gorzkim smaku.
Wszyscy świetnie zdajemy sobie sprawę, że aby odnieść sukces w walce ze zbędnymi kilogramami – niezbędna jest stopniowa, lecz permanentna zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia, do której każdego zachęcam. Postarajmy się, aby w nadchodzące święta myśleć nie o jedzeniu oraz wadze, lecz o spędzeniu czasu z najbliższymi w rodzinnej atmosferze.
Serdecznie zapraszam wszystkie osoby chętne do współpracy, borykające się z chorobami metabolicznymi, problemami żołądkowo-jelitowymi, wzdęciami, zgagą, ze zbędnymi kilogramami i innymi. Zainteresowanych proszę o kontakt, dzwoniąc na numer telefonu: 737-617-654. Pamiętaj! Korzystanie z pomocy to żaden wstyd. Korzystanie z pomocy specjalistów jest domeną mądrych.
Piotr Luboński
salatka warzywna

REKLAMA

REKLAMA

Archiwalne posty