Mistrz jaja

Polecamy26 marca, 2018

 

W Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu po raz siódmy odbył się konkurs kulinarny “Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne”. Celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej oraz popularyzacja kultury ludowej. Impreza ta wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych Gminy Walim.

 

W wielkanocną atmosferę, wszystkich przybyłych gości wprowadziły występy artystyczne dzieci i młodzieży z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz Kapeli Góralskiej Janicki. Nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Świąt Wielkiej Nocy.

W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników, którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły zostały suto zastawione potrawami niewątpliwie kojarzącymi się z Wielkanocą: pasztetami, klopsami, pieczeniami, schabem, żurkiem, barszczem białym oraz ciastami. Trzyosobowa komisja w składzie: Barbara Szeligowska – dziennikarz Radia Wrocław, Malwina Myślińska – restauratorka, członek grupy Zjednoczeni Pasją oraz Tomasz Sobczyk – sołtys wsi Jugowice i Radny Gminy Walim, oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu.

I miejsce i tytuł “Mistrza Jaja” przyznano Darii Sałapatek z Michałkowej za żurek, II miejsce Elżbiecie Jarachowskiej z Glinna za pasztet, natomiast III miejsce Kamilowi Królowi z Walimia za wielkanocnego przekładańca. Osoby te przygotowały wyjątkowe dania docenione przez komisję i nagrodzone bonami pieniężnymi o wartości: 450 zł, 350 zł oraz 300 zł. Pozostali uczestnicy również otrzymali gratyfikację w formie bonów pieniężnych o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.

(BR)

mistrz jaja walim 

W Walimiu po raz siódmy odbył się konkurs kulinarny “Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne”.

Tagi: , , ,