Dary jesieni na naszym stole

Polecamy19 września, 2017

 

Podczas tegorocznych Dożynek Powiatowo – Gminnych w Starych Bogaczowicach został rozstrzygnięty konkurs kulinarny pt. „Dary jesieni na naszym stole”.

 

Zadanie było realizowane w ramach oferty „Dary jesieni w naszej wsi”, złożonej przez Fundację Edukacyjno – Społeczną „Polny Kwiat” ze Starych Bogaczowic, a dofinansowanej przez Województwo Dolnośląskie – Wydział Obszarów Wiejskich z zakresu działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych.

Konkurs kulinarny skierowany był do miłośników gotowania – amatorów, a jego celem była promocja kuchni tradycyjnej z wykorzystaniem jesiennych warzyw: grzybów, ziemniaków, cukinii, pomidorów, ogórków, kabaczka, kukurydzy, papryki, cebuli, czosnku. Na konkurs napłynęło łącznie 15 potraw i były to m.in. zupa dyniowa, leczo w różnych postaciach, warzywa zapiekane i zawijane czy placuszki gryczano –cukiniowe. I miejsce zajęła Klaudia Saznowicz z Lubomina za ziemniaki po białorusku z sałatką buraczkową i rydzami w śmietanie. II miejsce zajęła Sylwia Naborczyk za warzywa zawijane w ciasto francuskie, a III miejsce Aleksander i Joanna Czarneccy za zupę dyniową. Osoby, które zajęły pierwsze trzy miejsca otrzymały bony podarunkowe na zakupy, a wszyscy pozostali uczestnicy drobne artykuły do kuchni. Jury miało bardzo trudny wybór, bowiem wszystkie potrawy smakowały znakomicie.

Podczas dożynek odbyły się również warsztaty florystyczne i plecenia wieńców, które także odbywały się w ramach tego projektu. Każdy mógł wykonać pamiątkowy bukiet i nauczyć się wyplatania wieńca.

(AL)

 warsztaty florystyczne bogaczowice

Każdy mógł wykonać pamiątkowy bukiet i nauczyć się wyplatania wieńca.

Tagi: , , ,